Головна » 2020 » Июль » 16 » Віртуальна ювілейна виставка «Україна: шлях до суверенітету»
14:34
Віртуальна ювілейна виставка «Україна: шлях до суверенітету»

16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР конституційною більшістю народних депутатів – 355 голосів “за” при чотирьох “проти” та одному, який утримався, ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Документ проголосив суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах. Декларація стала важливим кроком на шляху до незалежності. Базові положення цього документа згодом стали основою законодавчих актів державного значення – Конституції та законів України.

 

З 28 червня до 11 липня 1990 року у Верховній Раді УРСР тривало представлення та обговорення проєктів декларації. Всього їх було 12: офіційний від президії, від депутатської групи “За радянську суверенну Україну” і дев’ять від опозиції, в тому числі авторські, наприклад, Сергія Головатого у співавторстві з Євгеном Тимченком (тоді старший науковий працівник Інституту держави й права), народорадівців Степана Хмари, Сергія Семенця, Тетяни Яхеєвої, Івана Валені, групи депутатів у складі Лариси Скорик, Івана Зайця, Володимира Івасюка, а також варіант лідера республіканців Левка Лук’яненка.

Народорадівці зосереджувалися головно на питаннях збереження територіальної цілісності України, забезпечення економічної самостійності, формування республіканських збройних сил, запровадження українського громадянства, ухвалення нової конституції республіки, врегулювання проблеми з підписанням нового союзного договору. Тим часом для компартійної верхівки декларація мала стати основою для укладання нового союзного договору, тож парламентська більшість прагнула зберегти наявний статус-кво України як соціалістичної республіки у складі оновленої радянської федерації, не погоджувалася на формування незалежної від союзного центру економічної системи і власних збройних сил.

Підготовку офіційного проєкту декларації виконували дві групи  – Тимчасова комісія, створена президією Верховної Ради (керівник – Сергій Дорогунцов), і Комісія Верховної Ради з питань державного суверенітету, міжреспубліканських і міжнаціональних відносин (керівник – Микола Шульга). Зрештою за основу декларації взяли проєкти депутата-народорадівця Сергія Головатого і президії Верховної Ради.

 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР, “виконуючи волю українського народу до побудови вільної незалежної держави”, схвалила Декларацію про державний суверенітет України. З 384 депутатів, зареєстрованих у залі, “за” проголосували 355 осіб, “проти” – 4, утримався – 1, решта – не брали участь у голосуванні.

Оскільки абсолютну більшість депутатів Верховної Ради становили комуністи, Декларації про державний суверенітет не надали статус конституційного акта. Водночас до Конституції УРСР були внесені статті, що проголошували верховенство українських законів над союзними. Це стало важливим кроком для наповнення Декларації реальним змістом. Під тиском суспільних настроїв навіть КПУ на ХХVІІІ з’їзді прийняла резолюцію про державний суверенітет.

За матеріалами Українського інституту національної пам'яті

 

До 30-ї річниці проголошення Декларації про державний суверенітет України  Калуською центральною районною бібліотекою створено віртуальну ювілейну виставку «Україна: шлях до суверенітету», на якій представлено законодавчі документи, історичні нариси та статті з періодичних видань, в яких висвітлюється ця доленосна подія в історії нашої держави й дається цілісне уявлення про основні віхи становлення незалежності України.

http://library.te.ua/wp-content/uploads/2020/07/1-4.jpg

Декларація про державний суверенітет України : прийнята Верхов. Радою Української РСР 16 лип. 1990 р. — К. : Політвидав України, 1990. — 8 с.

Декларацію про державний суверенітет України прийняла Верховна Рада УРСР в 1990 році, 16 липня. Цей документ є документом історичної значимості, адже він проголошував державний суверенітет України.

Декларація складається з 10 розділів. Нею проголошено самовизначення української нації, народовладдя, принцип поділу державної влади на законодавчу, виконавчу і судову, територіальну цілісність України в межах наявних кордонів, економічну самостійність, виключне право народу України на володіння, користування і розпорядження національним багатством України, захист усіх форм власності в державі, гарантії екологічної безпеки і культурного розвитку.

 http://library.te.ua/wp-content/uploads/2020/07/3-4-215x300.jpg

Декларація про державний суверенітет України : історія прийняття, документи, свідчення / Асоціація народних депутатів України. — Житомир : Рута, 2010. — 868 с.

Це видання, підготовлене Редакційною радою Асоціації народних депутатів України, є документально-публіцистичною розповіддю про прийняття Декларації про державний суверенітет України у липні 1990 року безпосередніх учасників цієї вікопомної події. До книги включені усі документи, що стосуються процесу прийняття Декларації — законопроекти, пропозиції, повні стенограми їх обговорення і постатейного прийняття, поіменні голосування, — а також аналітичні статті та особисті спогади народних депутатів Української РСР ХІІ-го скликання Верховної Ради УРСР (І скликання Верховної Ради України). Розповідь про прийняття Декларації ілюструється ексклюзивними фотографіями, зробленими у залі пленарних засідань. Книга призначена для широкого кола читачів: політиків, істориків, дослідників, журналістів, студентської та учнівської молоді, допитливих, патріотичних читачів — усіх, хто цікавиться сучасною історією України, історією її боротьби за незалежність, свободу, демократію. Повний комплект документів та свідчення творців Декларації утворюють об’єктивну та всеохоплюючу картину процесу прийняття Декларації, дають вичерпні відповіді на усі запитання щодо задуму, ідей, цінностей та змісту Декларації про державний суверенітет України.

http://library.te.ua/wp-content/uploads/2020/07/4-2-207x300.jpg

Здобуття незалежності України 1991 : історія проголошення, документи, свідчення : у 2 т. Т.1 / Асоціація народних депутатів України. — Житомир : Рута, 2011 — 752 с. : фот.

Це видання, підготовлене редакційною радою Асоціації народних депутатів України, є документально-публіцистичною розповіддю про проголошення незалежності України у серпні 1991 року.

До книги ввійшли документальні матеріали, що стосуються процесів 1990–1992 pp. у Bepxoвній Раді України з підготовки, поступу до власної державності, безпосередньо проголошення незалежності України та перших кроків нової держави; правові акти; стенограми обговорення найважливіших питань і результати голосування та ін.; статті вчених-істориків та спогади і роздуми народних депутатів України та інших політиків. Розповідь про здобуття незалежності України ілюструється фотографіями того часу.

 

 http://library.te.ua/wp-content/uploads/2020/07/7-1-210x300.jpeg

25 років. Заповіти незалежності України / О. В. Савченко, Л. Г. Лук’яненко, І. Ф. Драч [та ін.] ; за заг. ред. О. Савченка. — Київ : Самміт-Книга, 2017. — 160 с.

Видання присвячено пошукам відповіді на ключові питання новітньої історії України. Автори глибоко аналізують складові успіху українців у їх боротьбі за незалежність. Саме незалежність України, на думку всіх авторів, яка була здобута українцями у 1991 році, стала причиною розпаду СРСР.

Також дається відповідь на питання чому самостійна країна з такими ресурсами за 25 років незалежності не стала успішною. Всі автори книги брали активну участь у боротьбі за незалежність та суверенітет України, а тому, їх роздуми зацікавлять своєю глибиною.

http://library.te.ua/wp-content/uploads/2020/07/10-1-211x300.jpg

Шаров, Ігор. 100 особистостей України : 1991-2011 / І. Ф. Шаров. — Київ : Арт Економі, 2011. — 471 с.

Книжка кандидата історичних наук, народного депутата України Ігоря Шарова містить роздуми відомих українських політиків, державних діячів, вчених, майстрів культури й мистецтва, письменників, підприємців і спортсменів — тих, хто виборював суверенітет та незалежність України, хто своєю наполегливою і сумлінною працею, конкретними справами утверджував їх протягом 1991-2011 років.

 http://library.te.ua/wp-content/uploads/2020/07/11-2-217x300.jpg

Горєлов, Микола. Держава і цивілізація в історії України / М. Є. Горєлов, О. П. Моця, О. О. Рафальський ; НАН України. — Київ : Еко-Продакшн, 2009. — 980 с.

Автори вивчають історичний розвиток населення на території сучасної України від зародження відтворювального господарства і до сьогодення. Основна увага надається висвітленню проблеми співвідношення додержавних та державних структур із важливим і ще недостатньо вивченим процесом еволюції протицивілізаційних та цивілізаційних спільнот цього європейського регіону.

http://library.te.ua/wp-content/uploads/2020/07/13-2.jpg

Петровський, Володимир. Історія України : неупереджений погляд : факти, міфи, коментарі / В. В. Петровський, Л. О. Радченко, В. І. Семененко. — Харків : Школа, 2008. — 608 с.

Видання обіймає весь період появи та розвитку людських спільнот на території сучасної України. Автори відтворили складний, неоднозначно трактований шлях народу України до незалежності, не оминувши трагічних та величних сторінок у його життєписі.

Ця книжка є одним із найбільш сучасних оригінальних видань, що охоплює величезний період вітчизняної історії — від прадавніх часів до сьогодення. Автори намагалися показати основні віхи історії України з урахуванням новітніх досліджень вітчизняної та зарубіжної науки.

http://library.te.ua/wp-content/uploads/2020/07/14-2.jpg

Конституція і народний суверенітет в Україні : проблеми теорії і практики реалізації : зб. наук. праць / за ред.: В. М. Кампа, М. В. Савчина. — Київ : [б.в.], 2008. — 266 с.

Статті цієї збірки носять пошуковий характер, в них піднято багато проблем, містять вони і критику, і природно, самі підлягають критиці.

У виданні під одним науковим дахом зібрались досить різні за досвідом, методами дослідження тощо автори, яких поєднує рішення спільно розробити актуальні проблеми конституціоналізму та демократії в Україні.

  http://library.te.ua/wp-content/uploads/2020/07/16-2-203x300.jpg

Україна : утвердження незалежної держави (1991-2001) / Н. П. Барановська, В. Ф. Верстюк, С. В. Віднянський [та ін.]. — Київ : Альтернативи, 2001. — 704 c.

Монографія присвячена проблемам формування незалежної Української держави. Автори аналізують суспільно-політичні, соціально-економічні й культурні процеси трансформаційного періоду.

Приділено увагу дослідженню національних державотворчих традицій.

 http://library.te.ua/wp-content/uploads/2020/07/17-2-219x300.jpg

Литвин, Володимир. Ілюстрована історія України / В. Литвин, В. Смолій, М. Шпаковитий. — Київ : Альтернативи, 2001. — 352 c.

У виданні йдеться про основні етапи формування української державності, боротьбу українського народу за свої права, утвердження своєї культури та національної ідентичності, про закономірності й труднощі державотворення наприкінці ХХ ст.

 http://library.te.ua/wp-content/uploads/2020/07/19-1-200x300.jpg

Литвин, Володимир. Україна на межі тисячоліть (1991-2000 рр.) / В. М. Литвин. — Київ : Альтернативи, 2000. — 358 c. — (Україна крізь віки. — Т. 14).

Видання присвячене становленню України як незалежної держави. Автор починає розповідь від прийняття Декларації про державний суверенітет України, охоплює політичне, економічне, соціальне та культурне життя України на межі тисячоліть.

           

МАТЕРІАЛИ З ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ 

1. Мороз, Олександр. Задля людини і держави : (очима співавтора Декларації про державний суверенітет) / Олександр Мороз // Голос України. — 2020. — № 101 (23 черв.). — С. 4.

2. Тиский, Михайло. Час тривог і надій : 30 років Декларації про державний суверенітет / Михайло Тиский // Голос України. — 2020. — № 99 (19 черв.). — С. 7 : фот.

3. Козюбра, Микола. Взаємозв’язки між народовладдям, парламентаризмом та верховенством права: європейські стандарти і сучасні українські реалії / М. Козюбра // Право України. — 2019. — № 11. — С. 83-97.

4. Шемшученко, Ю. Зміцнювати, а не розхитувати державний суверенітет / Ю. Шемшученко, О. Скрипнюк // Право України. — 2015. — № 8. — С. 115-119.

5.  Куян, Ірина. Конституційний процес як засіб забезпечення суверенітету в Україні / І. Куян // Право України. — 2014. — № 7. — С. 55-63.

 

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 128 | Додав: kalushlibr | Рейтинг: 1.7/3
Всього коментарів: 0
avatar