Головна » 2019 » Май » 15 » «Вимоги часу – інноваційні аспекти діяльності бібліотеки»
16:50
«Вимоги часу – інноваційні аспекти діяльності бібліотеки»

15 травня 2019 року День фахівця у центральній районній бібліотеці

«Вимоги часу – інноваційні аспекти діяльності бібліотеки»

Сьогодні сільська бібліотека намагається бути затребуваною, цікавою, креативною, корисною для своїх читачів. Для сприяння організації цікавого дозвілля для користувачів бібліотечні фахівці проводять різноманітну соціокультурну діяльність, практикують традиційні, інноваційні форми і методи роботи. Проте, зараз, у час розвиненої інтернет-інформатизації, чимось зацікавити користувачів бібліотеки значно важче. Тому, бібліотеки повинні урізноманітнювати форми і методи роботи, запроваджувати нові форми спілкування, творчі акції, майстер-класи, різні інноваційні форми масової роботи, тобто робити все, щоб зацікавити і привернути увагу користувача.

Зокрема, досвід показує, що користуються популярністю заходи на відзначення свят за незвичайним календарем (які зараз також розповсюджені і актуальні у різних соціальних мережах), цікаві дозвіллєво-пізнавальні заходи на зразок: свято яблука, торта, кави, шоколаду, картоплі, день «спасибі», обіймів, день друзів, день смайлика, день щастя і т.д.

Саме з метою популяризації даного напрямку роботи бібліотек, запровадження у практику роботи нових оригінальних, креативних форм і методів та з метою популяризації розмаїття цікавих дат та незвичайних свят (часто дотепних, з гумором) 15 травня 2019 року у Калуській центральній районній бібліотеці відбувся день фахівця на тему: «Вимоги часу – інноваційні аспекти діяльності бібліотеки».

Відкрила день фахівця директор ЦБС Світлана Сокульська, яка першочергово привітала переможців у конкурсах: бібліотеку-філію с. Голинь (читачка Богдана Качак виборола І місце у Всеукраїнському конкурсі есе «Діти єднають Україну») та бібліотеку-філію №2 с. Томашівці (читачка Софія Родзень вийшла переможцем у номінації «Секрети лікарських рослин» обласного конкурсу «Доторкнутись до природи серцем», який проводився Івано-Франківською обласною бібліотекою для юнацтва). 

Провідні методисти центральної районної бібліотеки Тетяна Бербець та Тетяна Мельник надали консультації на теми: «Збережемо дивосвіт землі» (методичні рекомендації з питань екологічного виховання читачів бібліотеки), «Незвичайні свята: відзначаємо разом» (методичні поради щодо відзначення свят за незвичайним календарем), «Китай: знайомство у бібліотеці» (інформаційно-методичні рекомендації з нагоди проголошення 2019 року – Роком Китаю в Україні). А також ознайомили бібліотечних працівників з календарем незвичайних свят, впорядкованим за сайтами з інтернету, та проінформували про хід районного бібліотечного конкурсу «Калейдоскоп незвичайних свят» (конкурс на кращий масових захід, присвячений незвичайним святам).

Присутні також отримали методичні рекомендації щодо участі сільських бібліотек-філій у Всеукраїнському дитячому літературному конкурсі «Творчі канікули» та Всеукраїнському екологічному конкурсі дитячої творчості «Майбутнє проросте з зернинки». Також надано методичні поради щодо підготовки літературних заходів з нагоди відзначення письменників-ювілярів місяця червня: 170-річчя української письменниці Олени Пчілки, 145-річчя новеліста, громадсько-культурного діяча Марка Черемшини, 55-річчя поетеси Надії Дички (родом з с. Підмихайля Калуського району).

Бібліотекарі отримати корисну і цікаву інформацію про зміст і форми бібліотечної роботи. Адже, бібліотеки – найфункціональніші заклади, їх розвиток як соціокультурного феномену визначається багатством напрямів діяльності. Вони  – соціокультурні, дозвіллєві центри, що ініціюють неформальні спілкування, зустрічі з цікавими людьми, реалізовують  традиційні і  нетрадиційні  проекти  з метою задоволення інтересів і запитів своїх користувачів.

 

Переглядів: 243 | Додав: kalushlibr | Теги: день фахівця, сільська бібліотека, новини | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar