Головна » 2020 » Июль » 26 » Україна — земля споконвічних християнських святинь
11:40
Україна — земля споконвічних християнських святинь

28 липня в Україні відзначається державне свято - хрещення Київської Русі-України. Ця дата обрана не випадково, адже саме в цей день вшановуємо пам'ять Святого Рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Київської Русі.

Датою хрещення Київської Русі вважається 988 рік. Запровадження християнства на Русі - це епохальний поворот в історії Давньоруської держави, який не тільки суттєво вплинув на всі сфери тогочасного суспільного життя, а й надовго визначив характерні особливості історичного розвитку.

Християнство сприяло піднесенню освіти, мистецтва, літератури, науки, архітектури. Нова релігія дала поштовх розвитку кириличної писемності, були створені перші школи, зокрема при Десятинній церкві, де навчалися 300 дітей. Церкви та монастирі стали осередками культури, де велося літописання, створювалися бібліотеки, закладалися іконописні школи. У Київську Русь прибули грецькі священики, вони сприяли поширенню грамотності, знань про всесвіт та минулі цивілізації. Держава почала процвітати.

Запровадження християнства, як монорелігії сприяло престижу Київської Русі – зовнішньополітичні відносини із сусідніми християнськими державами (Польщею, Угорщиною, Чехією та Візантією) відбувалися на рівних, держава здобула розвиток і піднесення, долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору.

 

До вашої уваги пропонуємо віртуальну виставку літератури

 

 

       Котляр М. Ф. Введення християнства в Київській Русі та його наслідки / М. Ф. Котляр. – Київ : Знання, 1985. — 48 с.

       Висвітлюються соціально-економічні і політичні причини, історичні умови прийняття правлячою верхівкою Давньоруської держави християнського віровчення як панівної ідеології. Простежуються наслідки введення християнства і утворення церковної організації у соціальному, економічному і політичному житті, ідеології і культурі київської Русі.

 

           Моця О. П. Київська Русь: від язичництва до християнства : навч. посіб.  для учнів ст. кл. і студентів / О. П. Моця, В. М. Ричка. — Київ : Глобус, 1996. — 224 с.

           Цей навчальний посібник визнано одним із кращих серед поданих на конкурс, організований Міністерством освіти України та Міжнародним фондом «Відродження» у рамках Програми «Трансформація гуманітарної освіти в Україні». В посібнику розглядаються проблеми утвердження християнства на Русі, формування церковної організації й трансформацій всього духовного життя стародавнього населення нашої країни.

 

        Сліпушко О. Таємниці володарів Русі : (від Олега до Володимира Мономаха) / О. Сліпушко. — Київ : Аконіт, 2003. — 191 с.

        У людському житті є дві найсильніші пристрасті, котрі характеризують особистість,- влада і любов. У цій літературно-історичній книзі — погляд автора на володарів Русі через призму категорій влади і любові.

 

        Толочко Л. І. Пам’ятник святому князю Володимиру в Києві / Л. І. Толочко, О. В. Грибовська. — Київ : Техніка, 2007. – 144 с.

        Автори розгортають перед читачем складний процес створення пам’ятника великому князю київському Володимиру — першого скульптурного монумента в місті, простежують усі етапи його будівництва, подають коротку інформацію про творчий доробок відомих митців, які працювали над київським монументом.

 

         Толочко П. П. Володимир Святий. Ярослав Мудрий / П. П. Толочко. — Київ : АртЕк, 1996. — 216 с.

        Дві наймогутніші державні постаті нашої далекої минувшини під досвідченим пером відомого історика являються читачеві у новому освітленні, а їхні діяння і непідвладний часові спадок розкриваються на основі новітніх здобутків української і світової науки.

 

 

     Толочко П. П. Київська Русь / П. П. Толочко. — Київ : Абрис, 1996. — 360 с.

          Книга присвячена одному із найяскравіших періодів історії України — Київській Русі. Відтворено широку картину політичного, соціально-економічного, культурного розвитку України.

Переглядів: 126 | Додав: kalushlibr | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
avatar