Головна » 2018 » Март » 3 » Тренінг "Місія бібліотеки"
15:19
Тренінг "Місія бібліотеки"

Останнім часом в професійну термінологію бібліотекарів міцно ввійшло поняття «місія», що визначає зміст існування будь якої організації.

Публічна бібліотека сьогодні - це культурний центр, що забезпечує інформаційні потреби як реальних, так і потенційних користувачів, надає можливість міжособистісного спілкування практично всім жителям області обслуговування, організує їхнє культурне дозвілля. Вона має бути наближена до конкретних людей, враховуючи їхні інтереси і потреби, поступово стаючи необхідною складовою інфраструктури регіону. Бібліотека не може існувати, якщо в ній не зацікавлене населення і якщо воно не готове її підтримати.

Сьогодні надзвичайно актуальними є питання:

- Чи повинні бібліотеки доводити свою значущість?

- Чи розуміє суспільство їхню роль у своєму поступі вперед?

- Чи відповідають вони потребам місцевого населення, вимогам сьогодення?

- Як у непростих сучасних умовах зробити діяльність публічних бібліотек ефективною?

Бібліотеки з їхньою багатовіковою історією завжди були для пересічної людини уособленням храму мудрості, хранителями історичної пам'яті, гарантами її збереження. Ряд факторів - політичних, економічних, соціальних - спричинив необхідність зміни звичного образу бібліотеки, її швидкої адаптації до перетворень у суспільстві. Змінюється основна функція бібліотеки – «від накопичення знань - до обслуговування користувачів». Повертається призабуте поняття «публічна бібліотека», яка сьогодні, відповідно до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», визначається як загальнодоступна установа.

Тому в інтернет-залі Калуської центральної районної бібліотеки 3 березня 2018р. відбувся тренінг «Місія бібліотеки». Участь в даному заході взяли працівники сільських бібліотек – філій Калуського району. На даному тренінгу усі присутні ознайомились з поняттям місії бібліотеки; що таке публічна бібліотека сьогодні; які є надзвичайно актуальні питання для неї; що лежить в основі місії бібліотеки; яка її відмінність від академічної; що може бути прикладом місії бібліотеки тощо.

         Також на даному заході бібліотекарі обговорили ряд важливих питань таких як: загальнодоступні користувачам бібліотечні послуги рекомендовані ІФЛА, інформаційні фунуції публічної бібліотеки та їх основні завдання, а також в чому відмінність публічної бібліотеки від масової та як вона працює на сьогоднішній день.

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 240 | Додав: kalushlibr | Теги: новини, тренінг | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar