Головна » 2018 » Февраль » 17 » Тренінг «Етика сучасного бібліотекаря»
16:40
Тренінг «Етика сучасного бібліотекаря»

17 лютого 2018р.

Тренінг «Етика сучасного бібліотекаря»

            Питання професійної етики грають помітну роль у діяльності бібліотекаря. Моральні установки фахівця мають значний вплив на його стосунки з колегами і читачами, якість роботи і атмосферу бібліотеки. Ці установки повинні базуватися на професійних принципах, які зафіксовані в етичних кодексах багатьох країн світу. «Український Кодекс етики бібліотекаря» у новій редакції був затверджений конференцією Української бібліотечної асоціації 26 листопада 2013 року.

Одним з аспектів професійної етики бібліотекаря є етика інформаційна, що набуває останнім часом особливої важливості через перехід від «індустріального» до «інформаційного» суспільства. Тенденція розвитку суспільства така, що класичний бібліотекар став тепер інформаційним працівником, тобто працівником розумової праці, чия діяльність пов'язана з обробкою наявної і отриманням нової інформації.

Комп'ютерна революція спричинила не лише корінні економічні зміни в суспільстві, але і породила проблеми гуманітарного характеру. Новітні комунікаційні технології впливають на фундаментальні права людини, доступність інформації, стосуються захисту авторських прав та інтелектуальної власності в електронному середовищі, відповідальності й безпеки, цензури, приватності тощо. Таким чином, перед суспільством і бібліотекою, як його частиною, постала необхідність осмислення морально-етичних норм роботи з інформацією, визначення меж, сутності та механізму контролю за дотриманням інформаційної етики. Інформаційна етика — розділ прикладної етики, який має своїм предметом формування етичних стандартів та норм поведінки при створенні, поширенні та використанні інформації.      

Саме цим питанням був присвячений тренінг «Етика бібліотекаря як інформаційного працівника сучасної бібліотеки», який провели працівники інтернет-залу Калуської центральної районної бібліотеки 17 лютого 2017р.  Участь в даному заході взяли працівники сільських бібліотек – філій Калуського району, які є переможцями Міжнародної програми «Бібліоміст». Про питання професійної етики та моральні установки фахівця розповіла користувачам бібліограф інтернет-залу Ірина Савчук.

На тренінгу учасники також обговорили ряд важливих для їх професії питань, а саме: головні моральні принципи етичної норми роботи з інформацією та застосування їх конфіденційності у діяльності бібліотек, Кодекс етики бібліотекаря, Закон України «Про захист суспільної моралі» тощо.

На завершення усі присутні переглянули відеоролики на цю ж тематику «Етика бібліотечного працівника» та «Бібліорекет».

 

Дізнайтеся більше:

http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1296-15 - Закон України «Про захист суспільної моралі»;

https://ula.org.ua/ - Українська бібліотечна асоціація;

https://ula.org.ua/fileadmin/uba_documents/others_documents/doc_for_ubadoc/Code_of_Professional_Ethics_2013_Edited_Nov26.pdf - Кодекс етики бібліотекаря;

https://www.libr.dp.ua/ - Маніфест ІФЛА про інтернет.

 

 

Переглядів: 272 | Додав: kalushlibr | Теги: етика бібліотекаря, новини | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar