Головна » 2016 » Апрель » 20 » «Світ, за який варто боротися»
14:57
«Світ, за який варто боротися»

 «Світ, за який варто боротися»

«Природа… Тисячоліттями ми боролися з нею, підкорювали її, перетворювали, нещадно знищували. Але не природі потрібен наш захист. Це нам необхідно її заступництво: чисте повітря, щоб дихати, кришталева вода, щоб пити, вся Природа, щоб жити. Вона – Природа – була і завжди буде сильнішою за людину, бо вона її породила. Людина лише мить в її житті. Вона ж вічна і нескінченна. Біосфера серйозно хвора. Її вразило втручання людини в її життя. Бездумний технічний прогрес  зминає природу, шматує біосферу, тисне людство, труїть Землю»

                                                             «Екологічний маніфест»  (За М. Ф. Реймерс)

Щорічно у квітні місяці відзначається Міжнародний день Землі , Український день довкілля та проходить наймасштабніша  Всеукраїнська екологічна акція «Зробимо Україну чистою разом!»

На підтримку цих екологічних  ініціатив у Калуській центральній  районній бібліотеці відбувся круглий стіл «Світ, за який варто боротися», присвячений болючим питанням збереження навколишнього середовища Калущини.

Модератор заходу - Любов Боян (провідний бібліотекар) зазначила, що охорона природи являє собою важку комплексну проблему, яка стосується всього суспільства в цілому і кожного окремого громадянина. Усе необхідне для життєдіяльності людина отримує з природи: повітря, воду, сировину для промисловості. Людське суспільство, як частина природи може бути тільки в постійній взаємодії з нею. Вплив людини на навколишнє середовище є перетворюючим, що змінює її, при чому далеко не завжди в кращу сторону. Тому проблема збереження природного середовища і розумна охорона природи – одна з найгостріших, що стоять перед людством, особливо в сучасних умовах.

Міжнародний день Матері-Землі відзначається, починаючи з 2010 року, щорічно 22 квітня. День навколишнього середовища проводять в Україні щорічно в третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України «Про День довкілля». Цього дня була заснована Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.

Гість круглого столу - спеціаліст природних ресурсів Івано-Франківської обласної держадміністрації Роман Кравець детально розповів про складну ситуацію, яка склалася на сьогоднішній день у Калуші та районі, що Указом Президента України від 10.02.2010 р. №145 та Законом України від 12.02.2010 р. №1885-VI територію міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області оголошено зоною надзвичайної екологічної ситуації, а на їх виконання було прийнято Розпорядження Кабінету Міністрів України №381-р від 02.03.2010 р. «Про деякі заходи, пов’язані з ліквідацією наслідків надзвичайної екологічної ситуації».

Дуже цікаво та дохідливо п.Роман розповідав про те, що вже зроблено з даного питання і які досягнуто результати. Однак, екологічна ситуація на наших територіях продовжує погіршуватися та має усі передумови до переростання в техногенно-екологічну катастрофу транскордонного масштабу. Неповне виконання природоохоронних заходів у зоні діяльності ДП «Калійний завод», крім екологічних проблем, створює передумови до виникнення небезпеки проживання населення. Це на сьогодні має стати основним фактором своєчасного виконання всього комплексу.

Присутні отримали від фахівця відповіді на запитання про хвостосховища калійного виробництва , про розсоли і їх перетік у питний водоносний горизонт,  прискорення руху контура забруднення у бік діючого водозабору м. Калуша (долина р. Лімниця). Також зустріч охоплювала питання шкідливості гексахлорбензолу, який потрапляє у водоносний горизонт в межах с. Копанки.

Зазначалося, що найгострішими загрозами регіону сьогодні є:

- засолення підґрунтових і поверхневих вод та його негативний вплив для питного водопостачання;

- дуже ймовірним є прорив Домбровського кар’єру в річку Сівка з найсерйознішими наслідками, якщо не буде вжито корегую­чих/ превентивних заходів;

- у разі подальшого зберігання гексахлорбензолу є загроза його поширення в довкіллі.

На завершення зустрічі присутні побажали п. Роману здоров’я та наснаги боротися з проблемою із накопиченням та відсутністю можливості утилізації побутового сміття та промислових відходів.

Ми всі разом повинні спрямувати максимум зусиль на оздоровлення екологічної ситуації на Калущині, озеленення, благоустрій населених пунктів, очищення водних джерел, поширення екологічних знань. У цій благородній справі відчутна роль екологічної громадськості, яка не тільки привертає увагу органів місцевої влади до проблем навколишнього середовища, але й долучається до їх вирішення. Хотілося б, аби соціально-екологічна Всеукраїнська акція «Зробимо Україну чистою разом!» згуртувала якнайширше коло. Адже чистота краю починається з чистоти власної оселі, вулиці, села та міста. Кожен краянин, небайдужий до проблем природи, має зробити свій внесок у спільну справу, щоб з чистою душею та затишним довкіллям вітати щедру весну та Великдень.

Зробімо все, аби Калуські краєвиди тішили око і веселили душу, аби і наші нащадки могли насолоджуватися неповторною красою та унікальністю рідного краю.

 

Директор централізованої

бібліотечної системи

С.З.Сокульська

 

 

Переглядів: 253 | Додав: kalushlibr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar