Головна » 2019 » Апрель » 3 » Суперчитач Калуського району-2019
16:23
Суперчитач Калуського району-2019

03.04.2019

Суперчитач Калуського району-2019

У читальному залі Калуської центральної районної бібліотеки проведено ІІ етап Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія-2019».

Конкурс проводився з метою підвищення рівня читацької та культурної компетентності дітей через заохочення їх до систематичного читання, розвитку комунікативних навичок, критичного мислення, кращої соціалізації і самореалізації завдяки читанню, сприяння створенню належних умов для рівного доступу до книжок і літератури на різних, у тому числі електронних, носіях, незалежно від рівня розвитку дітей, їхніх фізичних та інтелектуальних можливостей; популяризації читання серед дитячого населення.

Конкурсантами стали читачі бібліотек - учні 7-х класів, які прочитали і зробили записи у читацьких щоденниках не менше, як за 8 прочитаних книжок, які не входять до шкільної програми з української чи зарубіжної літератури та є переможцями І (відбіркового) етапу, який проводився у сільських бібліотеках-філіях Калуської районної централізованої бібліотечної системи.

На ІІ етап конкурсу прибуло 11 учасників: Анастасія Морис (бібліотека-філія с. Довге-Калуське), Софія Грабарська (бібліотека-філія № 1 с. Томашівці), Ірина Самардак (бібліотека-філія № 2 с. Томашівці), Анна Кручак (бібліотека-філія с. Пійло), Ольга Чіпко (бібліотека-філія с. Завій), Вероніка Данів (бібліотека-філія с. Ріп'янка), Ірина Савчук (пункт видачі літератури с. Яворівка), Яна Фединяк (бібліотека-філія с. Кропивник), Вікторія Мізерак (бібліотека-філія с. Вістова), Вікторія Яців (бібліотека-філія с. Голинь), Іванна Бабій (бібліотека-філія с. Боднарів).

Конкурс оцінювало журі у складі директора Калуської централізованої бібліотечної системи Світлани Сокульської, провідних методистів центральної районної бібліотеки - Тетяни Шеремети та Тетяни Мельник, провідного бібліотекаря відділу обслуговування центральної районної бібліотеки Любові Боян та провідного бібліографа Наталії Романчук.

Ведучими свята були завідуюча бібліотеки-філії с. Кропивник Наталія Русановська та бібліотекар бібліотеки-філії с. Довге-Калуське Оксана Вінтонів.

Журі оцінювало кращу розповідь про прочитану та описану в Читацькому щоденнику книгу, конкурсне змагання, також бралося до уваги: кількість прочитаних книг, ведення щоденників читання та його систематичність, послідовність висловлювання власної думки, уміння захоплююче розповідати, втілюючись в образи героїв, уміння зосередити увагу на головному, ерудиція тощо.

Переможцем районного етапу Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія-2019» стала читачка бібліотеки-філії с. Пійло Анна Кручак, яка продовжить боротьбу в ІІІ етапі конкурсу в м. Івано-Франківську. Всі учасники конкурсу отримали дипломи учасника районного етапу Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія-2019» та в подарунок книги й солодощі, а переможець – диплом «Суперчитач Калуського району». Присутні з цікавістю переглянули відео-фільм «Як твориться книга».

Також усі активно долучились до акції «Березень. Читають всі!». Адже саме в цей день проводився  - День читання. Ідея проведення якого народилась у працівників Львівської обласної бібліотеки для дітей і ця акція вже стала доброю традицією. Цьогоріч долучаються до акції бібліотеки Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Хмельницької областей. Ідея акції дуже проста: 20 березня о 12:00 годині в усіх бібліотеках-учасницях дітям читають вголос одну і ту ж книгу. Цьогоріч для голосного читання обрана збірка казок І.Франка «Коли ще звірі говорили» (до 120 років з дня виходу). Ця книга перший раз вийшла ще у 1899 році, друге видання з’явилося у 1903 році. До цієї збірки Франко додає передмову, в якій писав: «Отсі байки, що зібрані в тій книжечці, то старе народне добро. Багато такого ви почуєте в устах наших бабусь та дідів, а мало хто й подумає про те, що, оповідаючи ті байки, ми повторяємо тільки те, що перед тисячами літ повидумували мудрі люди в Вавілоні, в Єгипті, в Індії та в Греції. Тільки недавно вчені мужі, повіднаходивши стародавні книжки тих народів та порівнявши їх із нашими народними байками та казками, дійшли до погляду, що те, чим нині так любуються наші діти, було колись випливом мудрості царів, звіздарів та патріархів. Наша нинішня байка і казка, се та сама Попелюшка, що заклята живе в брудній одежі, в душній кухні, але направду вона царівна родом із високого, блискучого замку. Бажаючи вибрати для наших дітей книжечку щонайкращих казок різних часів і народів, я зупинився поперед усього на тих, де оповідається про самих звірів...". Усі присутні прослухали аудіозапис казок зі збірки Івана Франка «Коли ще звірі говорили».

На завершення директор ЦБС Світлана Сокульська щиро подякувала всім учасникам конкурсу за їх активну участь, відзначивши ерудованість, вміння висловитися та відстоювати свою власну думку, а також наголосила, що бібліотеки Калущини завжди гостинно відчинені для користувачів і розкриють перед ними свої книжкові багатства.          

 

 

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 166 | Додав: kalushlibr | Теги: суперчитач, книгоманія, новини | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
avatar