Головна » 2016 » Июль » 8 » Сторінками народознавчого календаря «Від свята до свята» Свято Івана Купала
13:21
Сторінками народознавчого календаря «Від свята до свята» Свято Івана Купала

    Сторінками народознавчого календаря «Від свята до свята»

    Свято Івана Купала

Святкування одного з найбільш магічних та загадкових свят українського народу - Івана Купала вже стало доброю традицією в бібліотеках-філіях Калуської ЦБС, як найбільш яскраве та багате на традиції. В бібліотеках-філіях Калуської ЦБС відзначати його цього річ почали ще з 4 липня: краєзнавчі скрині, народознавчі та літературні мозаїки, віртуальні, фольклорні та етнографічні подорожі, інформаційно-пізнавальні години, майстер-клас з плетіння вінків, ігри та розваги для молоді – ось далеко не вся палітра купальських заходів. Вони знайомили жителів Калущини з народознавчою, фольклорною спадщиною, етнографією нашого  краю тощо. Бібліотеки  запросила своїх користувачів  різного віку. Особливо багато було молоді та дітей. Одягнені в українські народні костюми, прикрашені сплетеними зі свіжих польових квітів віночками, юні читачі  із задоволенням плели косиці, прикрашали обрядове купальське деревце Марену, водили навколо нього таночки, співали пісні.

Ці народознавчі свята подарували читачам піднесений настрій, багато позитивних емоцій та збагатили новими знаннями про добрі традиції наших предків.

Проведено ряд заходів у бібліотеках Калуської централізованої системи. Пропонуємо короткий реліз про найцікавіші з них.

- Відділ обслуговування користувачів центральної районної бібліотеки запросив бажаючих відкрити народознавчу скриню і дізнатися більше про Купальське  свято, що має давнє і загадкове  коріння. Колись воно припадало на день на день літнього сонцестояння. Основні символи свята - Купайло, деревце,  вінок,  колесо, вода і вогонь. Свято Купала є народним святом. Кажуть, що до нього  сонце «грає», а зілля має найбільшу силу. У читальному залі центральної районної бібліотеки було представлено народознавчу  мозаїку  «На  Івана  на  Купала». Привітна і затишна зала бібліотеки виглядала святково і була прикрашена польовими квітами і віночками.

Опис : D:\ЦБС\Фото, заходи ЦРБ\Масові заходи ЦРБ 2016\2016.07.08 Купала ЦРБ 1\P1010052.JPG Гості поринули в часи свого дитинства і відтворили картини тих прекрасних спогадів про купальські обряди та дійства святкування Івана Купала в місцевостях свого дитинства. Багато  цікавого та нового про це свято розповіли членкині спілки Союзу українок. Леся Кирилович є організатором такого свята у себе в Підгірках. Марія Чіх, Лідія Булавінчук, Анна Ткачівська, Марія Яців з приємністю згадували, як , будучи юними дівчатками, прикрашали свої обійстя та плели віночки. Студенти Калуського «Університету третього віку» розповіли легенду про чудодійний цвіт папороті.  Поліна Овсянова, Ірина Захарова, Ірена Яцушак, Раїса Кудякова та Марія Мартинів згадали, як відзначали це свято під час війни зі страхом і таємно.

В ході щирої невимушеної розмови лилися щирі авторські вірші та купальські пісні.

А в Інтернет-залі  центральної районної бібліотеки відбулася  відео-мандрівка «Ой на Івана, та й на Купала». Користувачі Інтернет–залу познайомилися з народознавчою літературою, яка представлена на виставці «Ой на Івана, ой на Купала». Багато традицій та обрядів на Івана Купала живі і в наш час.

Опис : Опис : C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\100OLkYMP\P1010155.JPG  - Бібліотека-філія села Середнє запросила своїх користувачів долучитися до народознавчої мозаїки «Красна дівчина квіти збирала, віночки плела, на воду пускала».

      Розповідь ведучих Зелик Марії та Козара Тараса про історію виникнення цього дня чергувалася з майстерно виконаними  купальськими піснями («Ой на Івана Купала», «Пахне м’ята» та ін.) у  виконанні колективу «Надвечір’я » сільського Народного дому. Марта Копачевська виконала на скрипці «Ой ти, дівчино, з горіха зерня».

 

Опис : Опис : C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\100OLkYMP\P1010176.JPG Опис : Опис : C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\100OLkYMP\P1010151.JPG    Бібліотекар Ірина Юрочко  розповіла  присутнім  неймовірні історії та легенди, пов`язані зі святом Івана Купала. Розповідь  бібліотекаря та ведучих  доповнювали гості власними спогадами про святкування Івана Купала у рідному селі.  Справжні дива творчої  фантазії діти проявили, виготовляючи на конкурс віночки з 12 трав, які є символом овіяного легендами свята. Бібліотекар познайомила з матеріалами літературної викладки  «Звичаї та традиції дня Івана Купала» та провела вікторину «Що Ви знаєте про свято Івана Купала?».На закінчення усіх присутніх  пригостили чаєм з чар-зілля, пампушками, солодощами та запросили увечері цього дня дівчат пускати по річці власноруч сплетені вінки зі свічками.

- В бібліотеці-філії с. Голинь для дітей та юнацтва  відбулася  етно–подорож  «Пливи, пливи віночку»,  на якій були присутні читачі бібліотеки, жителі села.

Про звичаї, вірування і обряди  пов’язані  із Купальським святом, про безліч основних моментів – поєднання вогню й води, очищення ними і ворожіння про майбутню долю розповіла бібліотекар Віра  Завадецька. Бувальщину «Вечір проти Івана Купала»  із творчості  Миколи  Гоголя розповіла  завідуюча бібліотекою Любов Жекало.  Присутні переглянули  книжкову виставку «Обряди та ритуали на Івана Купала». Із великим задоволенням діти переглянули в інтернет-залі відео, як козаки наречених визволяли.

- В бібліотеці-філії села Боднарів проведено презентацію виставки-експозиції «На Івана на Купала». За обрядом свята у народі є звичай плетення вінків із польових квітів. Присутні на презентації (діти, батьки та бабусі ) дружно зібрали квіти біля бібліотеки і плели вінки.

- У  бібліотеці–філії с. Лука презентували народознавчу скриню «Ти пливи, вінок, водою пливи…», до дня Іван Купала.  Купальської ночі польові й лісові квіти та трави набирають виняткових чарівних властивостей, великої лікувальної сили.  Вранці, як тільки розвидниться, дівчата йдуть до лісу та в поле збирати зілля. Зібравши досить різних квітів, йдуть до річки, сідають колом і плетуть вінки. Дівчата ховали свої вінки, щоб хлопці не «викрали», бо то поганий знак, а потім пускали їх по воді і ворожили.  Про це все розповіла присутнім  бібліотекар  Щербицька Ганна. В заході  взяли  участь і  виступили Поліщук Тетяна, Ващинська Христина, Дзяман Дмитро, Блищик Максим  та інші.

            - Бібліотека-філія с. Кропивник запросила своїх односельчан в загадкову подорож «Свято Івана Купала в художній літературі та фольклорі».  Присутні мандрували разом з ведучими свята: Вікорією Левкович та Діаною Романів, які розповідали про походження свята – свята літнього сонцестояння, тепла, буяючої зелені, молодості та кохання. За язичницьким повір’ям, це ніч шлюбу бога літнього сонця Купала з богинею води Мареною. Про те, як «шлюбували» Купала з Мареною розповіла завідуюча філії Наталія Русановська У її розповідь впліталися вірші у майстерному виконанні Марічки та Анастасії Гівчак, Оксани Цуканової, Ольги Коневич, Яни Фединяк, Ілони Паньків та Галини Климишин. А ввечері всі дівчата пускали віночки на ріці.

- В бібліотеці-філії  с.Новиця  пройшла народознавча година  "Ясне, красне Купайло".  Завідуюча бібліотекою Марія  Василишин розповіла користувачам бібліотеки про дійства, які проходять на свято Івана  Купала,  як дівчата ворожать,  чи справді цвіте папороть на це свято.  В  інтернет-залі присутні  переглянули  відео про святкування Івана  Купала в різних регіонах України.

- В бібліотеці-філії с. Добровляни відбулася година спілкування під назвою «Купальські чари». Ведучою заходу була Наталка Олексин, яка розповіла про давнє свято краси та молодості, пов’язані з ним цікаві обрядові дійства біля води та вогнища, які влаштовувала молодь. Вірші: «В ніч Купальську тиху», «Поплинь віночку», «Над Дунаєм вербонька стояла» читали Анастасія Василишин, Надія Олексин, Вікторія Федів.

Не обійшлося і без вікторини, присвяченої святу Івана Купала.

- В  бібліотеці-філії селища Войнилів зібралася молодь на народознавчу мозаїку «Ой на Івана, ой на Купала, дівчина квіти збирала ». Юнаки та дівчата мали змогу дізнатись із уст ведучих свята – Лілії Радзібаби та Надії Бабій про дохристиянське походження свята, його головні прикмети, як святкують його у різних регіонах України. Цікаво було присутнім дізнатись про святкування Івана Купала на Батьківщині Т. Шевченка. У селі поета дівчата плели вінки на свято та йшли з ними на греблю… Саме віночок з давніх-давен символізує чистоту, чарівність, юність та красу дівчини, який вплітає в себе 12 різних квіточок, а кожна квітка – то оберіг. Активні користувачі бібліотеки та гуртківці селищного Народного дому - Бойко Інна, Романович Іоанна, Лаврів Марія, Фляйзнер Тетяна, Литвиненко Богдана цитували рядками з віршів про кожну квітку, зокрема, про ружу, барвінок, калину, ромашку, любисток, волошку, деревій та ін.                                                                                                                                      

З уст краєзнавця селища Рудого Петра Павловича лунали пісні про український віночок, народні приповідки. А також ведучі розповіли про кольори стрічок на віночку і що вони символізують. Кожна квіточка, про яку йшла мова, руками дівчат впліталася у віночок, який у надвечір’я за народним звичаєм кожна із них пустила на воду на щастя, на долю, на милого вроду. Завідуюча філії Лілія Радзібаба познайомила присутніх з цікавими народознавчими книгами з фондів бібліотеки.  Звичайно, нині мало хто вірить у старі прикмети, проте  поезія народного свята хвилює нас і тепер, нагадуючи часом про народний звичай. За  своєю суттю свято Івана Купала – це свято єднання з природою,  її вічною красою.

 

Як бачимо, багато традицій та обрядів на Івана Купала живі і в наш час. І можливо, нам слід їх дотримуватися, щоб хоч раз на рік зануритися в містичну ніч, яку так любили наші предки.

Переглядів: 1472 | Додав: kalushlibr | Теги: Івана Купала, новини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar