Головна » 2016 » Октябрь » 19 » «Стежина душі» Зустріч з Петром Савчуком
14:57
«Стежина душі» Зустріч з Петром Савчуком

19.10.2016 р.

«Стежина душі»

Зустріч з Петром Савчуком

Книга – це невичерпна криниця духовності, життєдайне джерело знань, яке потрібне людині впродовж її життя. Без неї неможлива повноцінна освіта, формування світогляду. Книга допомагає пізнати минуле і зазирнути в майбутнє.  У Калуській центральній районній бібліотеці нещодавно відбулася зустріч з людиною, яка любить свій рідний край і в силу свого інтелекту і можливостей допомагає землякам серцем доторкнутися до Божої любові і милосердя. У гості завітав автор книги «Стежина душі» - поет-пісняр, священик Петро Савчук.

Петро Йосифович народився 1971р. в с. Копанки Калуського району. Батьки були колгоспниками, простими селянськими людьми, але з багатого роду. В сім‘ї було троє братів і сестра. Після закінчення школи майбутній поет навчався в технічному училищі, здобув професію столяра, але потім зрозумів, що це не його.  Пішов вчитися далі, поступив в училище культури. Там провчився 4 роки на факультеті «народна творчість». Потім поступив в духовне училище. Одружений і виховує трьох дітей – донечку та двоє синів.

о. Петро ділився з присутніми про початок свого служіння Богові у м. Луганську, де 5 років з великими труднощами будував церкву.  Це були роки холоду, погроз і часто недоїдання. «Адже там  священних не є в такій пошані, як у нас і, тим більше, православної церкви Київського патріархату і уродженець заходу України», - каже Петро Савчук. Вивчив на диякона директора місцевої школи, філолога, заслуженого вчителя України, який згодом висвятився і залишився там правити. А Петро Йосифович переїхав у м. Суми і править у храмі Різдва Пресвятої Богородиці та приміських селах.


Презентована збірка поезії «Стежина душі» невелика за обсягом, але має позитивну енергетику та містить філософські думки. Характерною є художня палітра, що приваблює багатобарвністю і шириною емоцій, почувань. Тема рідного краю звучить у віршах про Карпати, про Україну. Любов до рідного краю переплітається у віршах з любов‘ю до людей. Магічна властивість поетичного слова матеріалізується в чарівних образах. Образ квітів, яблука, зорі часто фігурує в його творчому доробку. Твори дуже ліричні та пісенні.

Вірші декламували Наталія Русановська та Іванна Василів, а пісні дарували усім викладач Підмихайлівської дитячої школи мистецтв – Наталія Бакаляр та її учениця – бандуристка Роксолана Мельник.  Приємно були вражені присутні чудовим співом самого автора - о. Петра.

Привітав автора з виданням збірки товариш і однодумець з м. Івано-Франківська - Мирослав Давидів, який з 2001 року активно виступає у пресі з публікаціями про проблеми українського державотворення. Він зазначив, що твори Петра Савчука не можуть не хвилювати, бо вони писані серцем. Видається, що в нього особлива кревність зі світом, зі всім живим на землі, тому його вірші близькі і зрозумілі кожному.

Ведучі заходу – Галина Земба та Галина Джуган  наголосили і на цікавих захопленнях автора. Він не тільки поет, пісняр, прозаїк, служитель Бого, а ще й заглиблюється в медицину та прогнозує погоду з 2010 року. За словами  Петра Йосифовича, його прогнози справджуються на 75% (це точніше, ніж Гідрометцентр) і він може передбачити погоду на рік.

Директор  районної централізованої бібліотечної системи – Світлана Сокульська від усієї душі побажала автору міцного зоров’я, вдячних читачів, творчого натхнення  та видання ще багатьох  збірок – таких оптимістичних і надзвичайно щирих.

На завершення Петро Савчук подарував кожній сільській бібліотеці свою книгу, а також усі бажаючі мали змогу отримати видання з автографом автора.

Переглядів: 347 | Додав: kalushlibr | Теги: Петро Савчук, новини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar