Головна » 2020 » Июль » 19 » «Слово про поета» (80-річчю від дня народження Й.К.Кащишина присвячується)
13:15
«Слово про поета» (80-річчю від дня народження Й.К.Кащишина присвячується)

Портрет-присвята «Слово про поета» 

  

(До 80-річчя від дня народження Йосипа Казимировича Кащишина,

поета і краєзнавця, уродженця с. Середнє Калуського району)

  Йосип Кащишин народився в селі Середнє в селянській родині 20 липня 1940 року. Закінчив Середнянську семирічку, Войнилівську середню школу, біологічний факультет Львівського університету. З 1965 працював учителем хімії у Войнилівській школі аж до виходу на пенсію в 2000 р.  У 1973-1975 р.р. працював директором Войнилівської школи. Поряд з учительською працею активно займався громадською роботою, неодноразово обирався депутатом селищної ради.

Але основним його покликанням була поетична творчість. Його вірші друкувалися в газетах “Зоря Прикарпаття”, “Прикарпатська правда”, “Комсомольський прапор”, “Дзвони підгір’я” , “Рідна земля”, в журналах “Дніпро”, “Перевал”, “Янгора”, транслювалися по обласному і республіканському радіо. В 2000 р. вийшов його перший великий друкований твір, поетичний роман “Сказання про короля Данила”. А далі майже кожного року виходять друком його поетичні твори. В 2004 р. — “Дума про батька Богдана”, в 2005 р. — “Були віки Траянові”, в 2006 р. — “Світе мій вишиваний”, в 2008 р. — “Сказання про Галицьку Русь” і збірка “Душа моя над Сівкою розквітла”, яка стала підсумком його поетичної творчості. Одночасно виходять друком і його прозові твори на тему історичного краєзнавства. В 2004 р. — “Слово про рідний Войнилів”,  в 2005 р. — “Завій над Луквою-рікою”, в 2007р. — “Над Сівкою село моє Середнє”.

Широка і різноманітна тематика його творів. Він то заглиблюється у далеке минуле нашого краю, в друге століття нашої ери і описує боротьбу слов’янських племен з римськими завойовниками, то переносить читачів в епоху Галицько-Волинського князівства та боротьби галичан із степовими кочівниками і агресивними сусідами. Не обминає увагою діяльність таких знаменитих представників українського народу, як Данило Галицький та Богдан Хмельницький.

Багато віршів присвятив поет прославленню людей праці, героїзму народу в роки другої світової війни, темі людських взаємин і коханню. В багатьох віршах він відгукується на події сучасності, висловлює своє ставлення до них і дає їм оцінку. Не забув він і про найменших читачів, для них написав ряд віршів. У своїх поезіях Й. Кащишин торкнувся тематики природи рідного краю. Схвальні відгуки отримали його прозові твори в багатьох читачів і, зокрема, сіл Завою, Середнього і Войнилова. В цих творах він використав багато архівних документів та спогадів учасників та очевидців подій.

 

Запрошуємо до читання видання нашого земляка Йосипа Казимировича Кащишина прочитати:

1.  Кащишин, Йосип. Сказання про короля Данила [Текст] : поетичний твір / Й. Кащишин. - Івано-Франківськ : [б.в.], 2000. - 156 с.: іл.

 

2. Кащишин, Йосип Казимирович. Слово про рідний Войнилів [Текст] / Й. К. Кащишин [и др.]. - Івано-Франківськ : Нова Зоря, 2004. - 136 с.: фото. - Бібліогр.: с. 133-134

 

3. Кащишин, Йосип Казимирович. Завій над Луквою-рікою [Текст] / Й. К. Кащишин. - Івано-Франківськ : [б.в.], 2005. - 528 с.: іл.

 

4. Кащишин, Йосип. Над Сівкою - село моє Середнє [Текст] / Й. Кащишин. - Івано-Франківськ : Нова Зоря, 2007. - 352 с.: фотоіл.

 

5. Кащишин, Йосип Казимирович. Сказання про Галицьку Русь [Текст] : [поезії] / Й. К. Кащишин. - Івано-Франківськ : Нова Зоря, 2008. - 62 с

 

6. Кащишин, Йосип Казимирович. Дума про Батька Богдана [Текст] / Й. К. Кащишин. - Івано-Франківськ : Нова Зоря, 2004. - 176 с.: іл.

 

7. Кащишин, Йосип Казимирович. Світе мій вишиваний [Текст] / Й. К. Кащишин. - Івано-Франківськ : Нова Зоря, 2006. - 88 с.

 

8. Кащишин, Йосип Казимирович. Були віки Траянові [Текст] / Й. К. Кащишин. - Івано-Франківськ : Нова Зоря, 2005. - 64 с.

 

9. Кащишин, Йосип Казимирович. Душа моя над Сівкою розквітла [Текст] : [поезії] / Й. К. Кащишин. - Івано-Франківськ : Нова зоря, 2008. - 176 с.

 

10. Бабій, Олесь Йосифович. Радій, втішайся, земле пресвята [Текст] : ювіл. вид. поеми "Жнива" / Бабій О. ; упоряд. Йосип Кащишин. - Івано-Франківськ : Нова Зоря, 2007. - 40, [4] с. : кольор. іл. - 300 прим.
(До 110-річчя з дня народження Олеся Бабія (1897-2007 рр.). Авт. зазначений на звороті тит. арк.)

Переглядів: 140 | Додав: kalushlibr | Рейтинг: 1.7/3
Всього коментарів: 0
avatar