Головна » 2018 » Ноябрь » 6 » «Просвіта Калущини : далеке і близьке» (присвячено 150-річчю Всеукраїнського Товариства)
17:01
«Просвіта Калущини : далеке і близьке» (присвячено 150-річчю Всеукраїнського Товариства)

«Просвіта Калущини : далеке і близьке»

(присвячено 150-річчю Всеукраїнського Товариства)

                2018 рік – рік 150-річчя заснування товариства «Просвіта», яке було створене 1868 року у Львові. З цієї нагоди Калуська центральна районна бібліотека зібрала у своїх стінах місцевих просвітян.

На зустріч прийшли майже всі, хто очолював «Просвіту» на Калущині з часу відновлення її діяльності та ті, хто причетний до діяльності місцевих осередків товариства. Провідний бібліотекар Любов Боян розповіла про те, що заснування просвітянських товариств на Калущині припадає на кінець ХІХ – початок ХХ століть. Перша читальня на Калущині була заснована в Підгірках – у 1887 році. У 1904-му в Калуському повіті вже діяла 31 читальня. При «Просвіті» діяли найрізноманітніші гуртки: рукоділля, шиття, куховарства, садоводства тощо.

Науковий співробітник музею-оселі родини Івана Франка Наталія Мельник розповіла присутнім про просвітянське життя в Підгірках спираючись на матеріали зібрані в музеї. Із зацікавленням всі слухали розповідь Василя Цапіва про діяльність осередка у далекому Казахстані, де на той час перебував він ще зовсім малим. Екс-очільники «Просвіти» Калущини в роки незалежності Ігор Гаврилюк, Лідія Стефанівська та Іван Ткачик  повернулися в своїх розповідях у роки відновлення діяльності товариства на теренах Калущини. А нинішня очільниця калуської «Просвіти» Леся Кирилович впевнена, що перед товариством і тепер стоїть найважливіше завдання – просвітянство.

На завершення усі зійшлися на думці, що основна мета «Просвіти» - консолідація спільноти та піднесення національної свідомості українського народу і, звичайно, залучати молоде покоління до членства у товаристві.

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 273 | Додав: kalushlibr | Теги: новини, просвіта | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar