Головна » 2019 » Июль » 19 » Презентація книги «На сторожі людського життя та здоров’я»
17:48
Презентація книги «На сторожі людського життя та здоров’я»

19 липня 2019 р.

У Калуській центральній районній бібліотеці 19 липня 2019 р. відбулася презентація  видання, якому немає аналогів в Україні,  під назвою «На сторожі людського життя та здоров’я» за авторством Богдана Тимківа. Книга присвячена славній 75-річній історії санітарно-епідеміологічної служби Калущини.

Автор книги зумів відтворити славну історію Калуської районної санепідслужби та вшанувати людей цієї нелегкої, але доконче потрібної професії.

Стабільна санітарно-епідемічна ситуація – це запорука сталого економічного розвитку та необхідна умова інвестиційної привабливості країни. Державна санітарно-епідеміологічна служба України залишається ефективною та надійною державною структурою охорони здоров’я населення. Запроваджена система профілактичних та протиепідемічних заходів з метою недопущення та уникнення загрози поширення небезпечних інфекцій дозволила зберегти мільйони людських життів, а своєчасність їх проведення – заощадити значні фінансові ресурси.

На презенетації були присутні керівники ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України», колишні та теперішні фахівці Калуської філії, працівники СЕС з різних районів Івано-Франківщини. Також була присутня родина З.М.Вишинського, який зробив неоціненний внесок у розвиток служби та, якому в цей день було відкрито меморіальну дошку на приміщенні Калуської СЕС.

Про те, як працювалося над цим виданням, які були труднощі щодо збору матеріалу розповів автор книги – місцевий журналіст, краєзнавець та дослідник – Богдан Тимків.

Ведуча розповіла про етапи становлення та розвитку санітарної служби на Калущині.

На думку сьогоднішнього господаря, консультанта та рецензента видання, начальника Калуської міськрайонної філії ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Богдана Пеленички: «Кожна служба має свою специфіку. Специфіка санітарної служби полягає в досягненні належного санітарно-епідеміологічного благополуччя населення. Щодня змінюється обличчя підступних ворогів людини, але залишається незмінним завдання санітарних лікарів – попередити епідемії, врятувати здоров’я сотням тисяч співгромадян. Заради цього варто жити, варто працювати!». 

 

В Україні певний  період часу функціонувала Державна санітарно-епідеміологічна служба. Вона контролювала, аналізувала, досліджувала, комунікувала і т.д. з усіх питань охорони життя та здоров’я населення. Цю ділянку роботи  на Калущині з 2013 по 2016 роки очолювала Оксана Ананєвич - тепер начальник відділу державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства Управління Держпродспоживслужби в Калуському районі, яка розповіла присутнім про пошукову роботу в архіві та згадала приємні хвилини роботи в колективі СЕС.

Модератор заходу – Любов Боян, провідний бібліотекар центральної бібліотеки, розповіла про кожен відділ, який є в структурі установи та, що найважливіше про тих людей, які на даний час працюють тут.

Видання, що побачило світ, вартує належного пошанування та уваги. А численні фото та ілюстрації яскраво засвідчують та надають уяву читачам про повсякденні будні працівників санітарно-епідеміологічної служби, різні етапи роботи. Сторінки цієї книги зуміють отримати достойне визнання та стануть наочним підтвердженням багаторічної славної історії санітарно-епідеміологічної служби Прикарпаття та Калущини зокрема!

Вихід у світ книги «На сторожі людського життя та здоров’я» - це своєрідна вдячність тим, хто робить життя кожного мешканця нашого краю безпечним та захищеним. Мешканці нашого краю високо цінують нелегку працю фахівців-епідеміологів та зичать колективу Калуської філії всіляких гараздів, сповнення всіх мрій та задумів.

 

Переглядів: 185 | Додав: kalushlibr | Теги: презентація, СЕС, книга, новини | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
avatar