Головна » 2016 » Июнь » 10 » Патріотичний тиждень у бібліотеках Калуського району: «Борець за незалежність України»
14:00
Патріотичний тиждень у бібліотеках Калуського району: «Борець за незалежність України»

Патріотичний тиждень у бібліотеках Калуського району:

«Борець за незалежність України» 

Опис : http://euro.kharkiv.ua/wp-content/uploads/2015/06/Konovalets.jpg

 

«У вогні перетоплюється залізо на сталь,

у боротьбі перетворюється нарід у націю»

Євген Коновалець

З 10 по 16 червня 2016 року у бібліотеках калуської централізованої бібліотечної системи відбувся патріотичний  тиждень, присвячений 125-річчю від дня народження  Євгена Коновальця.

 Провідник Організації Українських Націоналістів, Є.Коновалець ставив ідею української державності на перше місце і все життя активно працював для її здійснення. Він став прикладом для численних українців, що боролися за визволення Батьківщини, і чия боротьба увінчалася успіхом у 1991 році. Він є прикладом і сьогодні для патріотів, які захищають нашу країну на Сході. Надзвичайно талановитий військовий та політичний провідник, він розбудував Огранізацію Українських Націоналістів та зробив її потужним двигуном українського національно-визвольного руху. Коновалець успішно підніс українське питання на форум Ліґи Націй, вивівши його таким чином на міжнародну арену.

             В  рамках патріотичного тижня в бібліотеках-філіях проведені цікаві та змістовні патріотичні заходи про одного з батьків української держави, яка існує сьогодні.

В бібліотеці-філії с. Тужилів проведено історичне досьє  «Євген Коновалець: Його роль в історії України». Юні читачі  мали змогу досконаліше вивчити історичну спадщину нашої держави проявити своє шанобливе ставлення до героїв України. Один з організаторів корпусу Січових стрільців, Української Військової Організації, Організації Українських Націоналістів та Перший Голова Проводу ОУН Євген Коновалець ще при житті став символом національно-визвольної боротьби за самостійну соборну Українську Державу. Він займає одне з чільних місць серед борців за волю нації та побудову держави. Він став героїчною постаттю , став лідером нації, що бореться за своє визволення.  Історичні відомості, які подала бібліотекар філії Іванна Василів,  чергувалися з віршами   учасників дійства.   

Бібліотека-філія с. Лука презентувала виставку - присвяту «125 років від дня народження Євгена Коновальця». Присутні на заході взяли активну участь у вікторині  «Видатний діяч українського національно-визвольного руху».

14 червня 2016 року виповнилося 125 років з дня народження видатного діяча українського національно-визвольного руху, полковника Армії УНР, коменданта УВО, голови Проводу українських націоналістів (1927), першого голови ОУН (з1929), одного із ідеологів українського націоналізму – Євгена Михайловича Коновальця. З цієї нагоди у цейзнаменний день в читальному залі центральної районної бібліотеки  проведено історичне досьє  «Провідник української нації». Провідний бібліотекар відділу обслуговування здійснила екскурс життєвими стежками Є. Коновальця та розповіла про активну громадсько-політичну діяльність  неординарної постаті в історії України.                                                                                                                      

З нагоди вшанування 125-річчя від дня народження  видатного українця, борця за незалежність України в  бібліотеці-філії с. Довпотів користувачі мали змогу переглянути презентовану історичну виставку літератури  «Борець за незалежність України»  та показати свої знання прийнявши участь у вікторині «Життя і діяльність Євгена Коновальця».

Бібліотека-філія с. Новиця запросила всіх бажаючих на патріотичний урок:  «Постать Євгена Коновальця». Ведуча заходу – завідувачка бібліотеки Марія Василишин   розповідала присутнім про життя видатного українця, борця за незалежність України 20-30 років ХХ ст., полковника Армії УНР, коменданта Української Військової Організації, Голову Проводу українських націоналістів Євгена Коновальця . Ольга Рурак провела презентацію  виставки-персоналії «Постать Євгена Коновальця» та наголосила, що такі люди, як полковник Коновалець, із життя  ідуть не в небуття а в безсмертя.

Користувачі бібліотеки з цікавістю переглянули в Інтернет-залі бібліотеки фільм  Тараса Химчича «Легіон». Події у фільмі розгортаються в період 1918-1919 років, коли Австро-Угорська імперія доживала свої останні дні. Поляки, українці, чехи, угорці та південні слов’яни готувалися до проголошення незалежності своїх держав. Для українців вирішальним стає 1 листопада 1918 року, саме у цей день розпочинається повстання українських військових з лав добровольчого Легіону Січових стрільців.

А на тлі цього — історії людей, які в той чи інших спосіб стали свідками важливих подій, були їх рушійною силою або ж навпаки мовчазними спостерігачами.

З нагоди  відзначення  визначної дати завідувачка  бібліотеки-філії с. Перевозець  Леся Кульбанська провела флеш-опитування «Що ви знаєте про Коновальця? ». Опитування виявило, що  постать Євгена Коновальця була привабливою і завжди буде цікавити сучасні та майбутні покоління. І сьогодні, коли український народ знову змушений захищати незалежність своєї держави, мусимо пам'ятати одвічні слова Провідника: «Україна мусить бути єдиною, соборною державою, яка заперечує будь-які прояви сепаратизму; всіма силами треба мурувати єдність наддніпрянців і галичан; негайно творити регулярну Українську Національну Армію!».  Цікавими та  оригінальними були відповіді опитаних  (від пояснення про патріотизм , героїзм  до цитування висловів про Коновальця, рядків з патріотичних  віршів тощо ). Також присутні познайомилися з літературою, представленою завідувачкою філії в огляді «Євген Коновалець – життя віддане за нації».  

Бібліотечний кінозал центральної районної бібліотеки у приміщенні  Інтернет-залу  запропонував до перегляду документальний фільм “Українські Державники-Євген Коновалець” (2008), про життєвий шлях і політичну діяльність Євгена Коновальця - великого українця, державника, борця за незалежність і соборність України, полковника армії УНР, засновника і Провідника УВО та ОУН.

У бібліотеці-філії с. Кропивник проведено коментовані читання біля викладки літератури  «Євген Коновалець - лицар національної звитяги». Завідувачка бібліотеки Наталія Русановська представила  літературу, яка розповідає  про нелегке життя та тривалу боротьбу Євгена Коновальця за незалежність України . Зачитала уривки з таких видань,  як «Життя і смерть полковника Коновальця», Г. Бурнашов «Таємниці загибелі Євгена Коновальця»,  І. Дерев'яний «Сила волі. Євген Коновалець», М. Ковальчук «На чолі Січових стрільців» та з періодичних видань.  

 

З 10 по 16 червня в бібліотеках-філіях сіл Калуської ЦБС видатній постаті української історії Євгенові Коновальцю були присвячені   книжково-ілюстративні виставки та викладки літератури : «125 років від дня народження Євгена Коновальця»,  «Життя віддане за націю» , « Євген Коновалець — творець ОУН», «Носій ідеї і чину державного будівництва», виставки-персоналії «Євген Коновалець - провідник української нації».

Переглядів: 268 | Додав: kalushlibr | Теги: новини, Євген Коновалець | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar