Головна » 2019 » Январь » 14 » «Мир миром, варенички з сиром, варенички в маслі ми дружечки класні»
17:08
«Мир миром, варенички з сиром, варенички в маслі ми дружечки класні»

«Вареничні посиденьки» в Калуській ЦРБ

«Мир миром, варенички з сиром,

варенички в маслі ми дружечки класні»

            На Старий Новий рік Калуська центральна районна бібліотека запросила своїх читачів на вареничні посиденьки «Мир миром, варенички з сиром, варенички в маслі ми дружечки класні». Народна кухня – це така ж культурна спадщина українців, як мова, література, мистецтво. Борщ, галушки, кутя – то Україна, - скаже іноземець. А таку страву, як вареники знає кожен. Кажуть: «Вареники, вареники, Божі хваленики, не кожен їх варить, але кожен їх хвалить». Усі учасники посиденьок прийшли з хорошим настроєм і позитивною енергетикою і розпочали свято з коляди «Старий рік минає», яка була дуже доречною цього дня. Присутні представили свої «фірмові» вареники з найрізноманітнішими начинками:  сиром, свіжою чи квашеною капустою, картоплею, гречкою, маком, яблеками, квасолею, грибами. Поважні господині розповідали цікаві історії про вареники, читали вірші та співали пісень.

Активна користувачка бібліотеки Поліна Василівна Овсянова розповіла про те, як у неї гостювали українці з діаспори і вона з гордістю навчала їх ліпити вареники. Ця страва – є найпопулярніша у них. Вареника навіть увічнили в камені в канадському Глендоні. У 1993 році в місті відкрили пам'ятник варенику. В комплекті з виделкою він сягає 7,6 метрів (24,9 футів) у висоту. Цей пам'ятник є одним з «Гігантів прерій», а поруч з придорожною пам'яткою знаходиться кафе Perogy, де готують українські вареники.

            Впродовж всього вареничного свята присутніх припрошувала до гостини господиня – провідний бібліотекар Любов Боян. На столах були смачні вареники, узвар, фрукти та всілякі смаколики, які пристарали гості та розповідали про секрети їх приготування. Весело та цікаво всі провели час -  колядували, віншували та жартували, а на завершення заспівали «А мій милий вареничків хоче».

Переглядів: 426 | Додав: kalushlibr | Теги: новини, Калуська ЦРБ, вареничні посиденьки, Вареники | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
avatar