Головна » 2020 » Июль » 15 » КНИГИ - ЮВІЛЯРИ 2020
08:24
КНИГИ - ЮВІЛЯРИ 2020

Як і люди, книги, мають свій день народження. Звісно, не завжди є змога чітко визначити час написання чи публікації літературного твору, але деякі дати чітко відомі. Калуська центральна районна бібліотека підготувала віртуальну виставку «Книги-ювіляри 2020», щоб познайомити з деякими виданнями зарубіжної літератури, які святкуватимуть свій черговий ювілей цього року.

Книги – морська глибина:
Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить
Дивнії перли виносить.
І. Я. Франко

Вже майже 425 років світ захоплюється історією кохання Ромео і Джульєтти. Точна дата написання трагедії Вільяма Шекспіра    історикам невідома, але приблизно вважається, що це 1595 рік.

  415 років виповнюється першій частині одного з найбільш популярних творів світової літератури – роману іспанського письменника Мігеля де Сервантеса «Премудрий ідальго Дон Кіхот з Ламанчі»

  350 років минуло з часів прем’єри комедії-балету «Міщанин-шляхтич», а шедевр Жана Батиста Мольєра не втрачає своєї актуальності. П’єса є сатирою як на вульгарність середнього класу, так і на гонор та зазнайкуватість аристократії.

  «Пригоди барона Мюнхгаузена», книга німецького письменника Еріха Распе, вперше вийшла друком 235 років тому. Ви почуєте фантастичні розповіді про пригоди головного героя — барона Мюнхгаузена, який насправді жив у Німеччині на початку XVII століття.

  «Айвенго», знаменитий роман Вальтера Скотта ось уже майже 200 років — улюблена книга дітей і дорослих у всьому світі. Ви дізнаєтеся про пригоди благородного лицаря та його коханої, яким допомагає легендарний розбійник Робін Гуд. Добро, справедливість, честь, гідність і любов неодмінно переможуть, а віроломство та підступність ворогів і зрадників буде покарано!

  Цього року свій 155-й ювілей святкує шедевр дитячої літератури – казка відомого англійського письменника і вченого-математика Льюїса Керрола«Аліса у Дивокраї». Герої книжки Капелюшник, Солоний Заєць, Чеширський Кіт не тільки стали улюбленцями дітей та дорослих у всьому світі, а й дістали прописку у багатьох прислів’ях та приказках. Кажуть, у захваті від цієї казки була навіть королева Вікторія.

  Вже 135 років роману французького письменника Гі де Мопассана  «Любий друг». Ловелас та авантюрист мріє зробити блискучу кар’єру. У нього немає якихось талантів, хіба що своєю зовнішністю він може підкорити серце будь-якої дами, а совість прощає йому будь-яку підлість.

  130 років тому англійський драматург, поет, прозаїк, есеїст, критик Оскар Вайлд написав свій єдиний роман – «Портрет Доріана Ґрея», в якому йдеться про юнака неймовірної краси. Одного разу, милуючись своїм портретом, Доріан побажав, щоб портрет старів, а він завжди залишався молодим. З того часу жодної зморшки не з’явилося на вічно юному обличчі головного героя, який жив у кублі розпусти, а старів і вмирав його портрет. Але за все треба платити…

  95 років тому своїм романом «Великий Гетсбі» Френсіс Скотт Фіцджеральд сповістив світові про початок нового століття – «століття джазу». Одним з перших він заговорив від імені «втраченого покоління». Він не лише писав про «американську мрію», він уособлював її. Але дійсність обернулася трагедією, і рання смерть обірвала життя улюбленця долі…

Переглядів: 151 | Додав: kalushlibr | Рейтинг: 1.7/3
Всього коментарів: 0
avatar