Головна » 2018 » Сентябрь » 27 » “Калуська районна ЦБС — скарбниця знань у бойківському краї”
17:29
“Калуська районна ЦБС — скарбниця знань у бойківському краї”

“Калуська районна ЦБС — скарбниця знань у бойківському краї”

Добре знаний на Калущині журналіст, дослідник, краєзнавець Богдан Тимків на передодні Всеукраїнського дня бібліотек  у приміщенні Калуської центральної районної бібліотеки презентував чергову, уже 20-у, унікальну книгу — “Калуська районна ЦБС — скарбниця знань у бойківському краї”. Книга видана у співавторстві з провідним інженером-програмістом центральної районної бібліотеки Тарасом Кузаном. У ній відтворено 130-літній період бібліотечного руху на Калущині та 40-річну історію Калуської централізованої бібліотечної системи.

Інформація у книзі згрупована в такі розділи:

- «Становлення і зародження світового бібліотечного руху та книгодрукування»

- «Штрихами про історію бібліотечної справи на Калущині»

- «Калуська районна ЦБС та її структурні підрозділи»

- «Дещо про організаційно-масову роботу Калуської районної ЦБС»

- У додатках — таблиці «Вони працювали в бібліотеках-філіях Калуської ЦБС у різні роки».

 Богдан Володимирович Тимків поділився спогадами про те, як виникла ідея написання даної книги. Автор хотів показати всю ту роботу, яку бібліотеки роблять для розвитку культури нашого краю. Звісно, висвітлити все, що хотів, не вдалося. Книга така, якою мала б бути, — десь на 80%. Всю інформацію разом із сільськими бібліотекарями збирали по крупинці. Матеріалів — обмаль. А ця сторінка в нашій історії — малодосліджена.  Богдан Тимків висловив сподівання, що через 5-10 років книгу доповнять та перевидадуть.

           Із професійним святом колег вітала завідуюча бібліотеки Калуського коледжу культури і мистецтв Ольга Марищук. Вона відзначила, що бібліотекарі — «аптекарі душ людських» — заслуговують мати таке видання.

Екс-голова міськрайонної організації “Просвіта” Іван Ткачик високо  оцінив видання: « У книзі — історія не тільки бібліотечної справи на Калущині, а й усієї “Просвіти”. Адже саме “Просвіта”допомагала населенню ставати грамотним, здобувати освіту, за її сприяння відкривалися хати-читальні». Окремо Іван Ткачик відзначив розділ “Вони працювали в бібліотеках-філіях Калуської ЦБС у різні роки”.

Теплі слова в адрес Богдана Тимківа та працівників бібліотек линули від багаторічної голови Добровлянського осередку “Просвіти” Марії Василів, читачки бібліотеки Поліни Овсянової.

Колега Богдана Тимківа, журналіст та письменник Петро Шевчук відзначив: «Я ось уже 50 років тримаю у руках перо. Тому знаю, яка це кропітка праця, як тяжко тягнути того воза. Доводиться тратити багато часу та зусиль. А Богдан Тимків видав 20-у книгу! Бажаю, щоб йому і надалі вистачало сили досліджувати історію краю та видавати книги».

Директор Калуської центральної бібліотечної системи Світлана Сокульська наголосила на тому, що бібліотечна праця — пошанована. Калуська районна бібліотечна система — єдина в області, а, можливо, й в Україні, має свою друковану історію. Також подякувала всім працівникам та спонсорам, які своїми грошима допомогли книзі побачити світ і склала доземний уклін автору, який доклав максимум зусиль для створення даного видання.

Переглядів: 334 | Додав: kalushlibr | Теги: Б.Тимків, новини, презентація книги | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar