Головна » 2018 » Сентябрь » 19 » Ділова студія «Бібліотечне краєзнавство. як ресурс розвитку туризму»
16:16
Ділова студія «Бібліотечне краєзнавство. як ресурс розвитку туризму»

Ділова студія

«Бібліотечне краєзнавство. як ресурс розвитку туризму»

З метою розширення знань бібліотекарів про краєзнавчу роботу та впровадження в практику сучасних нетрадиційних форм 19 вересня 2018 року працівниками Калуської ЦБС проведено ділову студію «Бібліотечне краєзнавство, як ресурс розвитку туризму». Відкрила ділову студію директор районної централізованої бібліотечної системи Світлана Сокульська. На базі Калуської центральної районної бібліотеки працівникам сільських книгозбірень було надано консультації на теми: «Бібліотека – центр формування засад краєзнавства. Практика сьогодення і перспективи» (провідний методист ЦБ Тетяна Шеремета), «Робота краєзнавчого напрямку з читачами-дітьми, юнацтвом, молоддю» (провідний методист ЦБ Тетяна Мельник), «Краєзнавча бібліографія. Краєзнавче довідково-бібліографічне та інформаційно-бібліографічне обслуговування користувачів» (провідний бібліограф ЦБ Наталія Романчук), «Специфіка ведення краєзнавчої картотеки» (бібліограф ЦБ Галина Земба).

Після теоретичної частини учасники ділової студії вирушили з творчими візитами до бібліотек-філій с. Копанки, с. Перекоси, Томашівці-1 та Томашівці-2, с. Бабин Середній, а також відвідали бібліотеки Войнилівської ОТГ, а саме побували в шкільній бібліотеці Войнилівського ліцею та в дитячому відділі селищної бібліотеки. Під час відвідин бібліотеки-філії с. Перекоси бібліотекар Марія Атаманчук ознайомила всіх з роботою книгозбірні та у супроводі мультимедійної  презентації «На допомогу гостям краю» розповіла про визначні місця села Перекоси (в рамках обласної акції «Бібліотеки пропонують відвідати»). Завідувачка бібліотеки-філії № 2 с. Томашівці Надія Луців ознайомила присутніх з роботою своєї бібліотеки та презентувала краєзнавчу кімнату, що діє при бібліотеці. Також відбулася зустріч з місцевим священиком отцем Віталієм Салієм, який розповів про активну співпрацю релігійної громади села з бібліотекою. Отець Віталій наголосив: «На бібліотеки та бібліотекарів лягає багато праці. Вони перші отримують інформацію з книг, преси і доносять їх до спільноти села, особливо до людей пенсійного віку, людей з особливими потребами, самотніх, багатодітний сімей, одиноких матерів  тощо. Від особистості бібліотекаря також багато залежить. Завідувачка бібліотеки–філії Луців Надія Дмитрівна працює в творчому духовному тандемі з церквою, релігійною громадою села, допомагає збудувати істинний храм духовності та любові. Вона спільно з священиком несе Божу мораль, Божу істину до юних користувачів бібліотеки, продовжує морально–духовний ланцюжок від церкви до читача, допомагає закладати  фундамент віри …».

На базі бібліотеки-філії №1 с.Томашівці було запропоновано увазі присутніх мультимедійні презентації з краєзнавчої роботи та презентації в рамках обласної акції «Бібліотеки пропонують відвідати» бібліотек-філій сіл: Новиця, Довге-Калуське, Пійло, Завій, Бабин Середній, Кропивник, Боднарів, Підмихайля, Тужилів, Лука. Завідувач Томашівської бібліотеки Ольга Сулима також познайомила слухачів ділової студії з роботою  сільської книгозбірні та розповіла про клуб за інтересами «Бджоляр», що вже не один рік діє при бібліотеці. Вона акцентувала увагу присутніх на ролі і місці сільської бібліотеки у формуванні національної свідомості і любові до рідного краю.

Привітно зустріла фахівців бібліотечної сфери КалуськоЇ районної ЦБС  начальник відділу у справах сім”ї, молоді та спорту Войнилівської ОТГ Фрик Галина Михайлівна. Вона коротко розповіла  про заклади освіти Войнилівської ОТГ. Під час візиту до бібліотеки Войнилівського ліцею та дитячого відділу селищної масової бібліотеки Войнилівської ОТГ працівники бібліотечної системи району мали змогу перейняти досвід роботи  книгозбірень. Завідувач бібліотеки Войнилівського ліцею  Оксана Півторак, учасниця багатьох республіканських та міжнародних семінарів-практикумів, автор численних проектів з питань бібліотечної роботи поділилася своїм досвідом. Розповідь супроводжувалася численними слайдами. Приємне враження на присутніх справив дитячий відділ селищної бібліотеки Войнилівської ОТГ,  про роботу якого розповіла бібліотекар Лілія Радзібаба. 

Виконуючий обов’язки завідуючого сектором культури  Фікерт Мирослав Казимирович  підсумував навчання на базі Войнилівської ОТГ і наголосив, що гордий від того, що у них є така  селищна бібліотека, у якої можена перейняти досвід роботи та подякував за активну співпрацю з Калуською районною ЦБС.

            На завершення ділової студії були підведені підсумки роботи бібліотек з питань краєзнавства та відзначено важливість цієї роботи в умовах сьогодення.

У бібліотеці Войнилівського ліцею

Переглядів: 327 | Додав: kalushlibr | Теги: бібліотечне краєзнавство, новини, ділова студія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar