Головна » 2017 » Август » 22 » «Боже, Україну бережи!»
15:54
«Боже, Україну бережи!»

«Боже, Україну бережи!»

Районний  національно-патріотичний читацький марафон.

З нагоди відзначення 26-ї річниці Незалежності України та Дня Прапора  Калуська  районна центральна бібліотека  оголосила проведення 22 серпня 2017р.  районного  національно-патріотичного читацького марафону присвяченого Дню Прапора та Дню  Незалежності України «Боже, Україну бережи !» та запросила читачів бібліотек-філій сіл централізованої бібліотечної системи приєднатися до участі в його реалізації. В програмі марафону  - авторське виконання творів читачами.

Ведучими марафону були: Оксана Данів - активна читачка та волонтер бібліотеки-філії с. Ріп’янка, диспетчер державної пожежно-рятувальної частини Управління  Державної служби Надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області  та читачка бібліотеки-філії с. Голинь Іванна Шевчук, студентка Чернівецького Національного університету ім. Ю. Федьковича.

Під час заходу прозвучали кращі авторські твори користувачів бібліотек  різних вікових категорій  патріотичного спрямування про Україну, державні символи, твори про збереження пам’яті героїчних звитяг українського народу, його визначного внеску у наближення Незалежності України, про героїв Майдану й АТО.

Присутні відчули, що автори щиро люблять свою Батьківщину – Україну. ЇЇ щедрі сади, безмежні лани, поля … І вдячні та не забули тих, хто віддав своє життя заради волі, свободи, незалежності та демократії на нашій землі.Особливо зворушили присутніх у залі твори про тих, хто не повернувся до рідного дому, хлопців, що стали «Небесною Сотнею» та полягли у зоні АТО, про тих, хто не побачить більше синього неба та золотих  полів, кого не приголублять  рідна мати і батько, тих кого не обнімуть син чи донька, не поцілує дружина, кохана дівчина.

До марафону долучилися читачі бібліотек-філій майже усіх сіл Калущини.

Відкрила марафон і розчулила до сліз усіх присутніх талановита поетеса Данів Оксана віршем  «Молитва за Україну» та «Материнський сон». Зворушливо прозвучали вірші: «Ода Україні», «Майдан»  (Іванна Шевчук, с. Голинь) «Наш народ ніяк не роз’єднати» (Катерина Урсолович, працівник ДПВО «Карпати», с.Бабин Зарічний),   «Несеться громом журавлиний плач», «Ридав Майдан» (Ірина Гівчак, уч. 10 класу, с. Кропивник),  «Наше рідне - українське» (Світлана Решетник, вчитель молодших класів Вістівського  НВК, с. Вістова), «Біль за Україну» (Швець Аліна, уч. 7 класу, с. Перекоси), «Колисала мати сина», «Борись, Україно!» (Романів Сніжана, переможець конкурсу «Кращий читач року», учениця 7 класу, с. Кадобна ), «Повертайтесь живими», «Мій янголе, синочку, любий сину» (Леся Боднар, педагог-організатор Кадобнянської ЗОШ І-ІІ ст., читачка бібліотеки-філії с. Кадобна), «Молитва за Україну» (Марія Процишин,художній керівник НД с. Бережниця), «Ридав Майдан, лунали крики…» (Андріана Себій , уч. 10 класу, читачка бібліотеки-філії с. Копанки», «Війна» (Мар’яна Федюшко, студентка Дрогобицького музичного коледжу, с. Середнє), «Україні» (Надія Тимків, студентка Чернівецького Національного університету ім. Ю. Федьковича, с.Середній Угринів). Вразила присутніх своєю глибиною поезія талановитої поетеси з села Томашівці  Атаманчук Надії  Мар’янівни. Прозвучали її вірші «І повага, і подяка, і поклін низький», «Ой були у матері красені сини», «Щоб земля ніколи не палала», «Не питай у солдата чого в нього сумні очі». Не залишили байдужими вірші Михайла Базіва (пенсіонер с. Підмихайля) та Ірини Антонів Ірина, вчителя  основ здоров’я і християнської етики  Підмихайлівського НВК).


               На великому піднесенні прозвучали авторські  вірші «Україна є і буде», «З Україною у серці», у виконанні молодого поета Богдана Відливаного, студента Калуського  вищого професійного училища № 7,  активного читача бібліотеки-філії с. Пійло; «Проводи в АТО», «Очі карі, очі щирі» (присвячено Сергію Нігояну) у виконанні талановитої пенсіонерки, авторки декількох збірок - Воробець Катерини Михайлівни, читачки бібліотеки - філії с.Завій. Піднесено прозвучала хвилююча поезія  «Крик душі», «Достойні сини України» , «Навіщо?» з вуст молодого автора – Богданни Литвиненко, учениці 11 класу опорного закладу Войнилівської  ЗОШ І-ІІІ ст. Вирізнялося серед усіх творів есе «Якщо ти людина» кращого читача року Романа  Дрогомицецького (уч. 7 класу, читача бібліотеки-філії с. Боднарів ).

Усі твори наповнені глибоким змістом та людською мудрістю.

 Директор Калуської районної централізованої бібліотечної системи Світлана Сокульська зазначила, що теперішні складні обставини спричинили справжній мистецький сплеск: виставки картин та фотографій, аматорські відеороботи, театральні вистави, нові книги, які фіксують теперішні перипетії в Україні у хроніках, роздумах і, звісно, у прозі та поезії. Пишуть і діляться своїм словом і читачі Калущини. Як ми почули пишуть діти, пенсіонери, вчителі, студентська молодь, домогосподарки та ті, хто зі зброєю в руках захищає Україну. Скільки б гарних патріотичних слів ми не говорили про Україну, якщо вони не йдуть із самісінького серця, то порожні звуки. Любов до рідної землі, як любов до матері, живе у грудях. Вона або є, або її немає… Іншого не дано. Світлана Зіновіївна подякувала учасникам районного національно-патріотичного читацького марафону за справжній патріотизм, любов до рідної України та надзвичайно щирі й талановиті твори та вручила на згадку буклети «Калущина».

           

Переглядів: 531 | Додав: kalushlibr | Теги: читацький марафон, районний марафон, новини, патріотичний марафон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar