Головна » 2017 » Декабрь » 4 » Без доброти душа – то є безкрила птиця
15:39
Без доброти душа – то є безкрила птиця

Без доброти душа – то є безкрила птиця

Кажімо більше ніжних слів,

Комусь всміхаймось ненароком,

То не життя людське коротке,

Короткі в нас слова черстві

Кажімо більше ніжних слів...

                             (І.Вовк)

Щороку  у Міжнародний день інвалідів ми ще раз переосмислюємо все, що зроблено на підтримку людей з особливими потребами. За офіційними даними, близько 10% населення світу, або 650 млн людей є інвалідами.

У 1992 році, в кінці «Десятиріччя інвалідів Організації Об'єднаних Націй» (1983-1992 роки) Генеральна Асамблея проголосила 3 грудня «Міжнародним днем інвалідів».Пізніше Асамблея закликала держави-члени проводити заходи в підтримку цього Дня, маючи на увазі подальшу інтеграцію в життя суспільства осіб з інвалідністю, посилення уваги до проблем інвалідів, захисту їх гідності, прав і благополуччя, посилення уваги суспільства до переваг, які воно отримує від участі інвалідів в політичному, соціальному, економічному і культурному житті. У грудні 2006 року ООН прийняла Конвенцію про права інвалідів, у 2008 році вона набула чинності. Конвенція націлює на сприйняття інвалідності як, в першу чергу, питання прав людини, а не тільки медичного забезпечення, благодійності або залежності від оточення.

В Україні майже 2 млн. самотніх людей, близько 200 тисяч не здатні себе обслуговувати, 15 тисяч проживає в будинках інтернатах. Їх об’єднує немічність і самотність. Понад два з половиною мільйона людей, які потребують належного ставлення до себе – вони хочуть жити повноцінним життям, вільно пересуватися, не відчувати дискримінації у працевлаштуванні, мати змогу відвідувати бібліотеки, кінотеатри, поліклініки, концерти.  За останні десятиріччя в Україні особливо гострою стає проблема дитячої інвалідності.

4 грудня 2017 року Калуська центральна районна бібліотека гостинно запросила всіх бажаючих прийняти участь у проведенні Дня доброти «Не втрачай надії», присвяченого людям з обмеженими можливостями.

Цей день був насичений різноманітними заходами. А розпочався з екскурсії в інтернет-зал бібліотеки, під час якої усі присутні ознайомились з правилами користування даного відділу. Привернула увагу відвідувачів бібліограф інтернет-залу Ірина Савчук, яка провела інформ-хвилинку «Україна дбає про тебе».

Учасники години добра «Мрій і досягай мети» - діти-інваліди ЗОШ №5 та діти, в яких є у сім’ї чи в класі така дитина – уважно слухали розповідь про історію відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю, про те, як держава піклується про них. Розчулили присутніх вірші про добро та співчуття  й, здавалося, такі прості та дуже глибокі за змістом Заповіді матері Терези. Повчально прозвучала притча про милосердя.

Користувачі бібліотеки активно долучилися до проведення вікторини «Поясни зміст скарбниці народної творчості», яку провела І.Савчук.  

Працівники інтернет-залу Калуської ЦРБ провели мультимедійну презентацію «Необмежені можливості. Люди, які підкорили світ в інвалідному візку», що викликала у присутніх бурхливу підтримку людей, які незважаючи на проблеми зі здоровя досягають поставленої мети.

В кінці Дня доброти усі на позитивній ноті виконали вправу «Побажай добра собі і всім», написавши побажання на маленьких паперових кольорових сердечках та подарувавши один одному.

Усі присутні отримали на пам’ять листівки-флаєри «Список обіцянок маленького користувача», «Мої правила поведінки в Інтернеті» та перелік найпопулярніших та корисних сайтів «Web-порадник школяра».

У цей День працівники бібліотеки побажали всім, хто не байдужий цій проблемі, сил і здоров’я, засобів і успіху. Захищаючи гідності людей з інвалідністю ми захищаємо своє людське обличчя. Практика показує, що люди з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.

    

Більше цікавої інформації ви знайдете за такими сайтами:

 

1. https://acikgunluk.net/uk/

2. https://espreso.tv/article/

3. https://www.youtube.com/

4. http://klasnaocinka.com.ua/

5. http://orginval.webnode.com.ua/

6. http://navigator.rv.ua/

 

Корисні Інтернет-адреси:


1. Всесвітня організація сліпихhttp://www/once/es:82/
2. Інститут "Відкрите суспільство" (Фонд Сороса) – http://www.osi.rv/
3. Фонд інвалідів "Потенціал"http://www.reom.ru/potential/r.htm
4. Регіональна суспільна організація інвалідів "Перспектива"

                        http://www.perspektiva-inva.da/ru
5. WEMEDIA – сайт для
спілкування інвалідівhttp://www.wemedia.com
6. Сайт для отримання інформації людям з вадами здоров’яhttp://www.lencenter.dp.ua

 

 

 

 

Переглядів: 341 | Додав: kalushlibr | Теги: день людей з обмеженими можливостям, новини, день інваліда | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar