Головна » 2019 » Ноябрь » 12 » 100-й номер журналу «ПЕРЕВАЛ» таки вийшов!..
16:36
100-й номер журналу «ПЕРЕВАЛ» таки вийшов!..

100-й номер журналу «ПЕРЕВАЛ» таки вийшов!..

 

12 листопада 2019 року в Калуській центральній районній бібліотеці відбулася презентація ювілейного числа Всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «Перевал».

Працівники бібліотек Верхнянської, Новицької, Войнилівської ОТГ і бібліотек-філій Калуської районної централізованої бібліотечної системи мали честь зустрітися з головним редактором часопису, поетом, прозаїком, піснярем, заступником голови Національної спілки письменників України - Ярославом Ткачівським та членами редколегії журналу Іваном Гавриловичем – поетом, заслуженим журналістом України й Людмилою Бабій – директором обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка, заслуженим працівником культури України.

Відкрила презентацію директор районної централізованої бібліотечної системи Світлана Сокульська, яка представила численним присутнім новий ювілейний випуск часопису, що виходить уже п’ять років під гаслом «Україна - понад усе!».

Модератором виступив Ярослав Ткачівський, який зазначив, що за всю 28-літню історію нинішній 2019-й рік для редакції всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «Перевал» став без перебільшення світло-чорним. Святково тому, що попри фінансові негаразди вдалося надрукувати 100-й випуск часопису. А трагічним є те, що до цих пір її співзасновник Івано-Франківська обласна рада не виділила жодної копійки на функціонування редакції та вихід у світ журналу, що може призвести до зникнення письменницького часопису з літературно-інформаційного простору України. Проте в ювілейному числі журналу зосереджено увагу читачів суто на літературних творах. Розділ «Поезія» відкриває добірка віршів нашого славного земляка, Героя України, письменника Дмитра Павличка. Тут же представлено поезії Івана Гавриловича, Тараса Девдюка, Василя Лесіва, Антоніни Листопад, Ігоря Павлюка, Миколи Петренка, Лідії Рижкової, Ярослава Ткачівського та інших українських поетів. Твори знаних прозаїків Романа Горака, Володимира Коскіна, Анатолія Томківа, Зіновія Легкого, Лариси Колесник, Дмитра Іванціва й інших нових у літературі імен становлять розділ «Проза». Крім того, проби пера молодих авторів часопис представив у розділі «Дебют у «Перевалі». У журналі  знайшли місце і гості з Білорусі та Закарпаття, а також знакові постаті України – Микола Федюшко (псевдонім Євшан), Роман Шухевич, Софія Яблонська-Уден, Василь Стус тощо.

Іван Гаврилович переконаний, що журнал «Перевал» є феноменом у літературному житті України та колосальним інтелектуальним продуктом. В ході презентації Ярослав Ткачівський та Іван Гаврилович натхненно читали авторську поезію. З високою оцінкою і схвальними відгуками про часопис, його непересічну роль та значення у збереженні і розвитку національно-патріотичного світогляду виступила Людмила Бабій.

На завершення дуже щирої зустрічі Ярослав Ткачівський подякував усім працівникам бібліотек Калуського району за активну популяризацію журналу «Перевал» та подарував центральній районній бібліотеці підбірку нових своїх видань.

 

Переглядів: 162 | Додав: kalushlibr | Теги: журнал Перевал, новини, Перевал | Рейтинг: 1.8/4
Всього коментарів: 0
avatar